piatok 15. mája 2009

AC Milan, oficiálním názvem Associazione Calcio Milan 1899, je milánský fotbalový klub, který se účastní italské Serie A. Hrají v dresech s červeno černými pruhy a černými šortkami, kvůli čemuž mají přezdívku rossoneri („červeno-černí“). Po Juventusu je to druhý nejúspěšnější italský klub. AC vyhrál 17× Sérii A a 5× italský pohár. Klub se také může pyšnit sedmi tituly v Lize mistrů.

Klub založil v roce 1899 pod jménem Milánský kriketový a fotbalový klub jeden britský vystěhovalec. Domácím hřištěm je Stadion Giuseppe Meazzy pro 85 000 lidí, který je také podle okolní čtvrti znám pod přezdívkou San Siro. Klub sdílí stadion s Interem, dalším milánským velkoklubem. Giuseppe Meazza byl někdejší hráč Interu a proto příznivci AC používají raději název San Siro.

Historicky měl AC Milan podporu u dělníků a nižších tříd, oproti Interu, který byl podporován hlavně vyššími vrstvami. To již ale v současnosti není pravda a klub vlastní nejbohatší člověk Itálie a italský premiér Silvio Berlusconi.

* V současnosti hraje za tento klub i český obránce Marek Jankulovski.

* Od ledna 2009 by měl za AC Milan nastoupit legendární anglický fotbalista David Beckham na hostování. Jinak je pořád hráčem amerického týmu Los Angeles Galaxy.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Prihlásiť na odber Zverejniť komentáre [Atom]

<< Domov

Pozri.sk - vyhľadávač